Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

2- daagse: wildpluk, natuurconnectie en actieve hoop

De Aarde, onze wereld. Mooi rond en toch loopt het vierkant: oorlogen, ecocides, toenemende ongelijkheid en een democratie waar ondanks de vele droogtes steeds meer roest op komt te zitten. Terwijl de biosfeer en de samenleving verder afbrokkelt, groeit het aantal mensen dat verloren loopt, dat durft verloren lopen. Steeds meer mensen zijn op zoek zijn naar handvatten om te bouwen aan een nieuwe manier van leven met eerbied voor al het leven op Aarde.

The land knows you, even when you are lost.” – Robin Wall Kimmerer

Tijdens deze twee dagen gaan we in verbinding met onszelf, elkaar en de wereld via het ervaringsgerichte werk van Joanna Macy en de inzichten van Robin Wall Kimmerer.

Op dag één schenken we onze aandacht aan datgene waar we dankbaar voor zijn. Er zal veel ruimte zijn om te vertragen en te verstillen in nabijheid van elkaar en van de planten rondom ons. Wanneer we luisteren met al onze zintuigen, delen de planten zelf veel van hun wijsheden. Samen verkennen we enkele veelvoorkomende planten en leren we over hun eetbaarheid, geneeskracht en ecologische waarde. We bespreken wat inheemse wijsheid vertelt over ‘eervolle oogst’, over hoe we respectvol uit de natuur kunnen nemen voor eigen consumptie. Dit zullen we ook in de praktijk toepassen; tijdens het middagmaal laten we onze smaakpapillen los op zelf geplukte wilde planten, met liefde verwerkt in een gerecht.

In some Native languages the term for plants translates to ‘those who take care of us’.” – Robin Wall Kimmerer

Eens we gedragenheid door al dat groen ervaren, kunnen we onderzoeken en uiten wat we voelen bij lokale en wereldse problemen: angst, verdriet, kwaadheid, wanhoop, enz. Allemaal gevoelens die wat draaglijker worden door ze in groep te delen. Dit kan een voedingsbodem zijn voor veerkracht.

“The heart that breaks open can contain the whole universe.” – Joanna Macy

Op dag twee verwelkomen we toekomstige generaties en pluizen we uit hoe we nu aan de slag kunnen met de opgedane ervaringen. We maken kennis met enkele nieuwe planten en hun bijzonderheden. We staan stil bij het feit dat menselijke gezondheid onlosmakelijk verbonden is met de gezondheid van de rest van de Aarde. Als planten ons medicijn kunnen zijn, hoe kunnen wij dat zijn voor hen?

If the world is to be healed through human efforts, I am convinced it will be by ordinary people, people whose love for this life is even greater than their fear.” – Joanna Macy

We gaan deze twee dagen niet de wildernis opzoeken of lange natuurwandelingen maken. We gaan wel oefenen om met aandacht aanwezig te zijn bij kleine lokale natuur. Zo zal het gemakkelijker worden om in een eigen vertrouwde omgeving meer leven te ontdekken en verwondering te voelen. Misschien ontdek je hierna wel nieuwe energie om je engagement te verdiepen. Niet uit angst, maar uit liefde voor het leven.

Kosten

Voor de financiële waardering hanteren we een glijdende schaal van 200 tot 550 euro.

Het bedrag dat je betaalt voor de vormingen op zaterdag en zondag en de maaltijden tussendoor mag je zelf bepalen in overeenstemming met je financiële mogelijkheden. Een gemiddelde van 350 euro per persoon geeft ons een duurzame basis om dit weekend mogelijk te maken. Indien 200 euro een drempel is om deel te nemen, neem dan gerust contact met ons op zodat we een oplossing vinden die ons allen dient.

Praktische info

De vormingen zullen doorgaan op zaterdag 18 en zondag 19 november, telkens van 9u30 tot 18u00. Er zijn meerdere pauzes voorzien. Overnachten is mogelijk zowel op vrijdag als zaterdag. Er zijn twee bedden aanwezig en er is plaats in huis voor het plaatsen van een eigen matje.

We voorzien overwegend plantaardige maaltijden op zaterdag en zondag. Het weekend gaat door in Halle-Zoersel, een gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. We hanteren een groepsgrootte van max 8 deelnemers.

Via deze link kan je je aanmelden:
https://www.eventbrite.com/e/tickets-wildpluk-natuurconnectie-en-actieve-hoop-718424746757

Nadat je via eventbrite bent aangemeld, krijg je een email met betalingsgegevens. Na deze betaling is je inschrijving compleet.

Vragen zijn welkom op actievehoop@proton.me.

Het team

Yannick De Strycker

Gezien de ineenstorting van biosfeer en samenleving zich traag maar gestaag verder ontvouwt, vraagt Yannick (hij/hem) zich af hoe een zinvol leven er dezer dagen kan uitzien. Hij laat zich hierbij eerder leiden door vragen dan door antwoorden. Wie ben ik? Hoe verhoud ik me tot de Aarde? Hoe kan ik het leven dienen? Vele vraagtekens die fungeren als wegwijzers weg van gedrag en denkwijzes die niet langer dienen.

Het samenbrengen van activisme en spiritualiteit vindt hij intrigerend. Cirkelwerk is voor hem thuiskomen. Hij geeft vormingen rond groepsdynamica bij Scouts en Gidsen Vlaanderen en faciliteert Actieve Hoop bij Extinction Rebellion en het Oost West Centrum. In januari gaat hij Engaged Ecology studeren op Schumacher College, nabij Totnes.

Yannick geniet van traagheid. Dat klinkt alvast beter dan zeggen dat Yannick niet functioneert onder druk en zich haast nooit haast. Woordspelingen, daar kan hij erg van genieten. Ook bomen krijgen geregeld zijn aandacht, in zijn geheel of in dunne sneetjes met inkt erop. Men zegge dat het woord boek afkomstig is van het woord beuk. Gezelligheid met vrienden en familie zijn voor hem een mooie spiegel voor de schoonheid van het leven. Yannick vindt het ook een beetje vreemd om over zichzelf te schrijven in derde persoon.

‘’Doomsters have more fun!’’ – Jem Bendell

Lene Bijnens

Lene (zij/haar) is opgegroeid op het Limburgse platteland. Hier maakte ze in haar kinderjaren mooie meergangenmenu’s met wilde planten voor de konijnen. Later leerde ze dat quasi alle bloemen en bladeren die ze toen in haar recepten verwerkte ook door mensen gegeten en gesmaakt kunnen worden. Dit prikkelde haar interesse.

Toen ze in Gent woonde besloot ze een tweejarige opleiding tot herborist te volgen. Dit gaf haar een basis om op eigen tempo deze eindeloos fascinerende wereld verder te ontdekken; door uitwisselingen met andere herboristen, door stapels kruidenboeken te verslinden en door rechtstreeks te leren van de planten zelf.

Na meer dan een decennium in Gent te spenderen, woont ze momenteel nabij de Nederlandse stad Nijmegen. Werken op een bioboerderij liet haar toe om letterlijk te aarden op deze nieuwe plek.

Lene houdt ervan om wildplukwandelingen te begeleiden en zo haar passie en liefde voor planten te verspreiden. Ze houdt ervan om kennis over hun geneeskracht levend te houden, om hun verhalen te delen, zodat wijzelf en onze gemeenschappen aan vitaliteit winnen.

november 18 2023

Details

Start: november 18 @ 9:30 am
Einde: november 19 @ 6:00 pm
Kostprijs: €200 – €550
ik schrijf me in

Locatie

halle-zoersel

Organisator

Yannick De Strycker
Email: