Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Over Leven & Handelen in tijden van Chaos

Tweedaagse workshop, gebaseerd op de ‘Actieve Hoop’-methodiek die ecofilosofe Joanna Macy de voorbije 40 jaar ontwikkelde.

We leven in mythische tijden.

De selectie ‘welke dieren overleven de komende zondvloed’ zoals we deze kennen uit het Bijbelse verhaal van de Ark van Noah gebeurt vandaag vlak onder onze neus. Volgens historici en geologen bevinden we ons midden in de zesde uitstervingsgolf sinds het ontstaan van leven op aarde. Bijvoorbeeld, 75% van de insecten verdween de voorbije 15 jaar. Wij mensen veroorzaken dit.

De Griekse mythologie vertelt ons het verhaal over Prometheus, die het vuur van de Olympos stal om de mensheid te helpen. Dat vuur brandt in onze energiecentrales, in onze huizen en raast onder onze motorkappen. De uitstoot van dat vuur brengt volgens alle IPCC-rapporten de mensheid in groot gevaar.

Hoe voel jij je als je koorts krijgt, pakweg zo’n 38,5°C? Een stijging van maximaal 1,5°C is hetgeen de wereldleiders in Parijs overeenkwamen. Kun je je voorstellen wat dat betekent voor ons en onze aarde? En wat het betekent als we nu op weg zijn naar een opwarming van 3 à 4°C (voor een menselijk lichaam is dit 40°C à 41°C)?

We leven in chaotische maar ook opwindende tijden. Hoe kunnen we de chaos onder ogen blijven zien zonder gek te worden? Meer nog, hoe kunnen we ten volle leven en bewust(er) blijven handelen zonder verlamd te raken door frustratie of eenzame wanhoop. Hoe kunnen we mee het tij helpen keren?

Tijd voor inspiratie en connectie met mensen die jouw bezorgdheid delen!

Deze tweedaagse workshop baseert zich op Joanna Macy’s (USA) bestseller ‘Actieve Hoop’. De methodiek steunt op co-creatie en recente wetenschappelijke inzichten zoals systeemtheorie, ecopsychologie en gedragswetenschappen. Maar ook op oude wijsheidstradities uit alle windrichtingen.

Waarom meedoen aan deze tweedaagse

In deze workshop connecteer je met jouw persoonlijke drive en levensverhaal. Je weet hoe je kan/wil bijdragen aan de grote ommekeer van ons maatschappelijk-economisch bestel. Het gevoel van ‘fellowship’ maakt je sterker en daadkrachtiger. Je leert met nieuwe ogen kijken en je krijgt handvaten om in je omgeving (ook professioneel) mee het verschil te maken.

Je werkt met de natuur als zielespiegel en empowerende inspiratiebron. Dit verbind je met je natuurlijke levensvreugde en het leven zelf.

Voor wie

  • Voor iedereen die zichzelf en/of anderen in beweging wil krijgen om bij te dragen aan een maatschappelijke omslag
  • Voor iedereen die ecologisch denken wil omzetten in geïnspireerde actie
  • Voor iedereen die de natuur als krachtbron en leermeester wil ontdekken
  • Voor iedereen die al jaren als wereldverbeteraar op pad is en nood voelt aan een nieuwe boost en frisse energie

Door wie: Inge Vermeire & Ewoud Monbaliu

Ewoud is sociaal ondernemer. Hij is oprichter/zaakvoerder van verschillende bedrijven en organisaties met slechts 1 rode draad: burgers engageren en verbinding creëren. In 2018 volgde hij de 13-maanden-durende opleiding bij Joanna Macy.

Inge is bio-ingenieur en natuurcoach. Ze streeft ernaar om mensen in beweging te zetten om zich te engageren voor het welzijn van onze planeet. Het werk en methode van Joanna Macy brengt voor haar uiteenlopende wetenschappelijke, therapeutische én spirituele domeinen samen tot één krachtig geheel.

Special Guest: Steven Vromman

Steven Vromman is sinds 2008 ook bekend als Low Impact Man en probeert goed te leven binnen de grenzen van 1 planeet. Steven geeft voorstellingen, lezingen en workshops en wil zoveel mogelijk mensen inspireren om een steentje bij te dragen aan een leefbare planeet. Hij schreef 6 boeken, en heeft speciaal voor zijn bijdrage aan deze tweedaagse ook 15 ex mee van zijn nieuwste boek ‘Hoop, een kompas in turbulente tijden’.

Basiskost en vrijwillige bijdrage

Basiskost (€120). We vragen voor deze volledige tweedaagse een deelname in de kosten van 120€ inclusief BTW. Deze prijs dekt onze kost voor biocatering (1 x ontbijt, koffiepauzes) en 1 overnachting (slaapzaal).

Vrije bijdrage (€240 of €360). Kun je iets meer missen? Dan kun je ook kiezen voor een hogere bijdrage. Deze bijdrage is een vergoeding voor de twee begeleiders Inge en Ewoud.

Is de basiskost te hoog? Je kan gratis deelnemen. Gebruik de promo-code ‘STUDENT’. In ruil vragen we een andere bijdrage die passend is.

Alle bedragen zijn reeds inclusief 21% BTW. Samen met je ticket zal een factuur doorgemaild worden op het door jou opgegegeven mailadres.

We vragen via de potluck-formule alle deelnemers om eten mee te brengen voor de twee middagmaaltijden en één avondmaaltijd. Meer praktische informatie volgt nog via mail.

Locatie, overnachten, hoe er geraken

De tweedaagse vindt plaats in ’t Kasteeltje, Remylaan 13 in Wijgmaal (vlakbij Leuven). Deze ligt op letterlijk 2′ wandelen van het treinstation van Wijgmaal.

Met het openbaar vervoer vanuit Leuven neemt u ofwel lijn 5 van De Lijn vanaf het station Leuven tot halte ‘Wijgmaal Sportcentrum’ ofwel de trein Leuven-Mechelen met halte ‘Wijgmaal’.

Voor wie met de auto moet komen: er is voldoende parkeergelegenheid op het terrein.

Je kan blijven overnachten (verschillende slaapzalen) maar dit is niet verplicht.

Meer info

ewoud@corporaterituals.be, 0032 478 407 429

inga.vermeire1@gmail.com, 0032 486 278 767

april 22 2023

Details

Start: april 22 @ 9:00 am
Einde: april 23 @ 5:00 pm
Kostprijs: €120
Evenement Categorieën:
ik schrijf me in

Locatie

’t Kasteeltje, Remylaan 13 in Wijgmaal

Remylaan 13
Wijgmaal, Vlaams-Brabant 3018 België

+ Google Maps

Organisator

Ewoud Monbaliu
Email:
website organisatie